„Monstrul din Loch Ness” scrie poezii


Credeam că abilitatea de a-i călca pe oameni în picioare fără urmă de remuşcare şi înclinaţia către viaţa artistico-poetică de mare sensibilitate sunt incompatibile.

M-am înşelat.

Se pare că oraşul nostru ne oferă o „varietate atât de variată” de oameni, chiar fără să ne dorim, încât am regăsit cele două aspecte menţionate anterior la o singură persoană…paradoxul s-a produs.

Voi numi această persoană „monstruleţul”, pentru a nu fi nevoită să dau prea multe detalii (deja faptul că mi-am rupt din timp să scriu despre asta e arhi-suficient) şi pentru a mai tăia din greaţa pe care o resimt vorbind despre persoana în cauză.

Aşadar, monstruleţul îşi petrece timpul ca oricare alt monstruleţ: încet, dar sigur, „desfiinţează” oameni. De ce? Pentru simplul fapt că funcţia îi permite. Poate să taie, să spânzure (în sensul metaforic, momentan), să permită sau să refuze oportunităţi pentru oameni după cum are chef.

Această persoană este mereu extrem de agresivă (poate una dintre cele mai agresive întâlnite de mine), vorbind tare şi apăsat, aruncând mereu cuvintele ca pe nişte pietre în interlocutorul său, faţă de care nu are nicio urmă de respect. Dar are, în schimb, un sentiment puternic de dispreţ, dacă îi eşti inferior în funcţie/statut, sau de pupincurism cras, dacă îi eşti superior şi are nevoie de tine în ascensiunea profesională (care, în acest caz, echivalează cu puterea).

Ei, şi, acest monstruleţ pe care am avut plăcerea să îl întâlnesc personal şi din partea căruia am suportat în public un spectacol de toată frumuseţea (eu în chip de persoană „incompetentă” şi „neştiutoare”, care îi stătea în drum), se pare că seara, când ajunge acasă, după o zi de călcat în picioare oameni, se relaxează scriind poezii de mare „sensibilitate şi emoţie artistică”. Ce să zic, sunt impresionată…

Nu ştiu cum a obţinut o recenzie a volumului de poezii atât de bună, din partea unei persoane competente, dar, cu siguranţă, poeziile nu sunt nici sensibile şi nici „tăietoare de respiraţie” (decât dacă ai imaginea monstruleţului în minte când „taie şi spânzură” şi te prăpădeşti de râs la inepţiile „emoţionante” pe care le-a născut din puţul propriei gândiri).

În mod sigur nu sunt o persoană abilitată să îi critic opera, dar, ca şi cititor neavizat şi iubitor de frumos, îmi pot exprima părerea personală faţă de poezii, care sunt seci şi repetitive, care se pierd în banalitatea exprimării şi care, pe scurt, nu transmit nimic. Nu au început şi sfârşit, nu au o structură coerentă şi nici consistentă (m-aş hazarda chiar să afirm că poeziile pe care le-am scris în clasa a doua ar avea un mai mare succes decât acestea).

Ca să nu mai menţionez că temele abordate sunt eternele clişee ale „gândurilor care nu ne dau pace”, ale singurătăţii, ale emoţiei la vederea naturii / primăverii şi ale sufletului frământat care zace în persoana autorului.

Încă nu înţeleg cum o astfel de persoană, care se „hrăneşte” cu demnitatea umana, care îşi petrece întreaga zi interacţionând cu zeci de oameni faţă de care nu ezită să îşi exprime dispreţul, dezaprobarea şi superioritatea (fără motiv evident…în afară de ego-ul supradimensionat şi complexele de superioritate dezvoltate, probabil, odată cu funcţia) se consideră îndreptăţită să pătrundă în lumea poetică şi să se considere (şi, mai rău, să aibă pretenţia de la alţii să o considere) un suflet chinuit, sensibil şi…uman, până la urmă.

În fiecare zi, şterge pe jos cu stima de sine a cui îi stă în cale şi fărâmiţează speranţa că am putea să trăim într-un oraş mai bun, guvernat de oameni competenţi, care ne doresc bunăstarea. Dar, slavă Domnului, monstruleţul are momente cathartice şi îşi curăţă spiritul scriind poezii de „mare emoţie”.

Poate nici nu e nevoie să înţelegem…în mod sigur, acest lucru depăşeşte puterea de înţelegere a lui Annie…

2 gânduri despre „„Monstrul din Loch Ness” scrie poezii

 1. Esti cam frustrata de acest ‘monstrulet’, tocmai din cauza asta ai si postat despre el, ca sa iti descarci demnitatea calcata in picioare. Cam nasol sa suferi din cauza unei persoane care nu reprezinta o valoare pentru tine. Si totusi, comentariile tale la adresa poeziilor lui nu arata mai mult decat frustrarea ta din nou.
  P.S. nu i-ai putu da numele din cauza ca te opreste puterea si autoritatea lui,nu din cauza ca ti-ar lua prea mult timp, asa ca din nou frustrarea ta iese la iveala.
  Numai bine:)

  • Da, este frustrant sa vad ca unii oameni se folosesc de functia pe care o detin pentru a face chestii care nu ar trebui facute. Demnitatea mea nu a fost calcata in picioare. Cum am zis in articol, am interactionat o singura data cu persoana respectiva (la modul agresiv) si nu am luat-o personal, pentru ca nu era cazul…asa face cu toata lumea, deci nu era problema mea in mod deosebit.
   Comentariile la adresa poeziilor sunt, intr-adevar, rautacioase pe alocuri (ca doar de aia e parerea personala :D), dar, crede-ma, poeziile nu sunt stralucite…am citit foarte multe ca sa pot recunoaste o poezie slaba cand o vad.
   Cat despre nume, nu pot sa il dau pentru ca este o persoana publica si, atata timp cat nu m-ar afecta doar pe mine personal, ci si pe alte persoane, nu imi permit sa ii dau numele (ca sa fie mai clar, e vorba de colegii mei, asupra carora nu doresc sa isi verse nervii pe care i-ar putea cauza articolul meu…nu pot amesteca munca si viata personala, trebuie sa trag linie undeva…deci aici nu era vorba de frustrare).
   Mersi de feedback. Incearca sa nu faci abuz de cuvantul „frustrare”. Stiu sa imi asum frustrarea cand e cazul (si, da, aceasta persoana ma frustreaza prin comportamentul inadecvat fata de oameni care nu i-au facut nimic…din nou, nu e vorba de mine, am asistat la multe scene si mi-a fost suficient), deci nu e nevoie sa o subliniezi :) I’m in touch with my feelings, daca asta ajuta :D :))
   Oricum, daca ti-ai rupt din timp sa citesti si sa comentezi, eu ma bucur ca macar a starnit o reactie, indiferent daca ti-a placut sau nu.
   Asa ca te astept oricand cu drag pe blogul meu :)
   Zi faina!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s