Hai să lăsăm ipocrizia…


V-am mai zis că sunt o persoană optimistă şi că îmi place să scriu despre lucruri frumoase sau să văd partea bună cam în orice. Azi voi aborda şi partea mai puţin bună.

Aşadar, partea bună în articolul meu de ieri (despre religia mea) este că a impulsionat oamenii să discute şi să îşi expună ideile. Partea mai puţin bună este că am detectat o ipocrizie crasă.

Sursa pozei

De ce?

Păi să o luăm aşa: am scris destule articole despre cât de mare şi tare şi extraordinar de interesantă este muzica folk (în care am menţionat clar sau am dat de înţeles că manelele sunt execrabile, muzica de tip comercial mi se pare o prostie, iar house-ul nu îl înţeleg nici să mă tai); am scris despre cât de mult iubesc muzica clasică şi am încercat să vă conving/ încurajez/ îndemn să ascultaţi şi voi, măcar uneori, că cică face bine la suflet (aşa zic eu); am scris în mod repetat despre cum apreciez eu fenomenul eco şi cât de bine şi uşor este să fim eco şi nu ar trebui să distrugem Planeta şi bla; am scris despre infinta influenţă pozitivă a cititului şi a cărţilor şi a culturii.

Şi?

Şi nu mi-a zis nimeni că le-am jignit genul muzical preferat, că încerc să bag pe gât muzica folk (pe care, oricum, o ascultă puţini oameni), că i-am jignit impunându-le muzica clasică, că le-am lezat dreptul de a distruge Planeta după cum au chef cu fanatismul meu ecologic, că încerc să promovez cititul, ca stil de viaţă şi doctrină, deşi nu a ajutat pe nimeni vreodată etc.

Însă la UN articol despre religie pe care îl scriu (în care, să ne înţelegem, mi-am exprimat o trăire personală, nu am făcut „propagandă”…şi puteţi verifica în arhivă că e unicul articol…până acum :P), lumea „sare de fund în sus”, că nu ştiu ce am încercat să fac şi că le-am jignit non-credinţa.

Eu mă întreb: ca oameni care nu dau doi bani pe religie şi Dumnezeu, dar îşi leagă prietenii pe baze de tip muzica preferată şi hobby-uri (aşa au dat de înţeles…este o simplificare doar, nu interpretaţi), de ce primul subiect îi scandalizează, dar al doilea nu? Păi dacă nu îţi pasă de religie, de ce te agiţi? Dacă e mai important că asculţi acelaşi gen de muzică cu prietenii tăi (scuzaţi cacafonia, mi-e lene să caut un mod de a o evita :D), atunci de ce nu te scandalizezi că încerc să îţi impun muzica mea?

Ideea este că, deşi unii susţin că nu le pasă de religie şi Biserică şi sunt nişte prostii, fac cam mult tam-tam pe tema asta, dar nu reacţionează la lucrurile de care cică le pasă.

Deci eu cred că sunt ipocriţi (da, jignirea/ lezarea/ nesimţirea mea este intenţionată…îmi voi cere scuze la final :P), care nu vor să recunoască faptul că religia/ credinţa înseamnă ceva pentru ei, din moment ce se agită atât de tare.

Pentru mine, logica spune că „nu-ţi pasă, nu te agiţi”.

Nu vă obosiţi să mă contraziceţi, să îmi răstălmăciţi cuvintele şi să vă explicaţi atitudinea, încercând să îmi arătaţi că voi aveţi dreptate. Chiar nu este necesar. Vă dau dreptate, vă respect alegerile şi părerile, vă mulţumesc că existaţi şi că îmi îmbogăţiţi viaţa în felul vostru şi îmi cer scuze în mod sincer (mă credeţi sau nu) pentru jignirea pe care v-am adus-o prin acest articol. A fost doar un mod de a clarifica un aspect care m-a deranjat. Atâta timp cât vă respect, nu văd care este motivul pentru care unii dintre voi nu m-au respectat şi mi-au vorbit atât de agresiv (a nu se simţi vizaţi doar cei care au comentat în mod public…au fost şi alţii, în mod privat, care au fost mai puţin curajoşi ca voi în a se exprima).

Ce vreau să spun este că nu este necesar să vă agitaţi atât de mult pentru o simplă opinie a mea…până la urmă, cine sunt eu ca să vă pese aşa de mult? Fiţi calmi şi blânzi, ca să discutăm ca oamenii :)

Hai „să facem pace”. Eu sunt convisă că este posibil să ne înţelegem cu toţii, în ciuda părerilor diferite.

Annie vă mulţumeşte şi vă apreciază pentru ceea ce sunteţi şi pentru că aveţi curajul să vă susţineţi opiniile!

Reclame

15 gânduri despre „Hai să lăsăm ipocrizia…

 1. Stii am observat si eu chestia asta, ca multi oameni care afirma ca nu cred in Dumnezeu, in biserica, in tot ce tine de aceste lucruri se implica foarte mult in discutii pe tema asta, dar nu inteleg daca nu crezi daca nu te intereseaza de ce iti mai bati capul?

    • Da, eu încă încerc să înţeleg de unde vine atitudinea asta total refractară, deşi ei pretind că sunt mai inteligenţi şi non-creduli, spre deosebire de cei care cred în Dumnezeu. Dar nu sunt capabili să înţeleagă de ce unii cred sau măcar să respecte asta. În fine, vedem noi :)

 2. Întotdeauna oamenii reacționează foarte agresiv atunci când vine vorba de religie. Eu am observat cu mult timp în urmă că discuțiile legate de religie nu duc nicăieri. Dintr-un motiv sau altul, oamenii nu lasă nici cum dintr-a lor, fiecare o ține una și bună cu a lui și respinge cu înverșunare părerea celuilalt.

  • Aici te contrazic un pic. Eu am acceptat în mod deschis părerea celorlalţi. Poate nu în sensul de a mi-o însuşi, dar am acceptat-o şi am respectat-o ca atare. Am şi prieteni care nu cred neapărat în Dumnezeu, dar putem fi prieteni atâta timp cât nu suntem agresivi unii cu alţii fără motiv. Deci se poate ajunge la un consens când oamenii sunt deschişi la minte :)

   • De acord cu tine, religia nu trebuie să fie un obstacol în calea prieteniei. Și sincer îți spun, puțin mă interesează ce religie au oamenii din jurul meu. Atâta timp cât dau dovadă de respect și bun-simț au toată stima și respectul meu și îi consider posibili prieteni.

 3. Oamenii difera in gusturi. Ce ii place unuia nu tb sa ii placa si celuilalt si toti suntem constienti de acest lucru. Religia insa este cea mai mare spalatura la creier din istoria omenirii, dovada fiind faptul ca a putut fi folosita pentru a justifica foarte multe actiuni care altfel nu ar avea justificare. Am ajuns in sfarsit intr-un punct in care religia nu mai ne este bagata pe gat si de aceea reactionam cand vedem ca cineva este foarte religios. Religia inca incearca sa limiteze actiunile oamenilor. Cel mai bun exemplu este ca religia inca poarta o lupta apriga impotriva homosexualitatii. De aceea, cei care considera ca fiecare om e liber sa iubeasca pe cine vrea se simt amenintati de oamenii religiosi, pentru ca ei sunt primii care judeca, care zic ca un lucru e ‘nefiresc’, chiar daca ei nu au nici un drept sa faca aceasta decizie. Eu am un mare respect pentru homosexuali si ii sustin. Daca acest lucru ma pune impotriva tuturor credinciosilor, e ok, pentru ca din ce in ce mai multi oameni incep sa vada ca lucrurile nu sunt alb/negru, asa cum le face religia sa para.

  • Când vine vorba de religie, nu cred că ţine de gusturi, ci de valori şi credinţe. Ideea era că aşa cum eu îi respect pe cei care aleg să nu creadă în Dumnezeu, aştept acelaşi respect. Însă detectez la toată lumea un ton foarte agresiv şi un atac foarte vehement, deşi nu cred că îşi are rostul. Înţeleg opinia celor care sunt împotriva religiei, nu este nevoie să îmi fie „aruncată” în faţă…sunt capabilă de a o înţelege şi fără toate aceste argumente…mă consider o persoană inteligentă, nu am nevoie de a mi se deschide ochii asupra acestui tip de opinii, pentru că le cunosc…sunt aceleaşi tipologii psiho-sociale şi religioase şi aici mă refer la ambele tabere :) cunosc toate argumentele şi contra-argumentele…eu doar mi-am afirmat credinţa, nu am dat în cap nimănui :)
   Mersi de feedback, apreciez timpul acordat blog-ului meu :)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s